Mad fra den globale landsby
I 1980 udgav jeg min første vegetarkogebog, ”Vegetariske festmiddage”, der kom i 7 oplag. Siden har jeg udgivet en lille snes bøger om grøn mad. Mest kendt er bestselleren ”Vegetarisk køkken”, som er kommet i mere end 100.000 eksemplarer.
For at få ideer til det grønne køkken sagde jeg i 1985 mit gode job op, købte en rygsæk og rejste jorden rundt alene i et årstid. Hovedformålet var at opsøge alverdens køkkener for at få inspiration til spændende grøn mad. Et andet formål var at udfordre mig selv – jeg ville finde ud af, hvordan det var som ene kvinde at rejse rundt i verden under særdeles primitive forhold. Overnatningsstederne kostede sjældent mere end en tier pr. nat, og transportmidlerne var så forskelligartede som tog, busser, skibe, robåde og kanoer, fly, motorcykler og knallerter, kamel- og æselryg – og mange vandringer til fods. Jeg har krydset Andesbjergene på taget af et tog og padlet i krokodillefyldte søer i Amazonas. Jeg har rejst med dromedar i Sahara og cyklet mellem små landsbyer i Kina. Jeg har i ly at natten sneget mig ud fra Lhasa by for at deltage i en (forbudt) tibetansk himmelbegravelse. Men det har kun været bonusoplevelser i jagten på det gode måltid.
Med mit 17 kg tunge ”hus” på ryggen besøgte jeg lande som Syrien og Tyrkiet, Indien, Nepal, Burma, Bangladesh, Indonesien, Filippinerne, Thailand, Malaysia, Kina, Tibet, Korea, Taiwan, Japan, USA og Mexico. I alle de fremmede køkkener, jeg besøgte, blev jeg modtaget med åbne arme, og jeg lærte, at maden er det smukkeste sprog, der findes.
Turen resulterede i bogen ”Med vinger til solens køkken” – men i alle mine bøger kan man finde inspiration fra fremmede himmelstrøg.
Senere har jeg foretaget adskillige rejser til køkkener i Det fjerne Østen, Nordafrika og Sydamerika, bl.a. til Venezuela, Ecuador, Argentina, Chile, Peru, Bolivia etc. – rejser der kvalificerede mig til at stå i spidsen for ”Danske Kvindelige Æventyrere”, hvor jeg en del år har været formand.
 
 


"Kirsten Skaarups grønne køkken" er en ny, uændret udgave af "Det kærlige køkken".
Alle bøgerne er udsolgt med undtagelse af "Det helbredende køkken" og "Kirsten Skaarups grønne køkken". Alle bøgerne kan lånes på biblioteket.  © 2009 det kærlige køkken.dk • kirsten.skaarup@privat.dkKodfrifredag.dk
Webmaster: Nikolaj Holck • nikolajholck.dk • mail@nikolajholck.dk