![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
I DK4’s to udsendelser ”Kirsten Skaarups kærlige vegetariske køkken” indgår en række opskrifter, som følger her. Vær opmærksom på, at der i nogle opskrifter optræder citrongræs, shiitakesvampe, kaffir limeblade, risomslag mv., som kan være vanskelige at få i almindelige butikker. Kig hos indvandrerkøbmænd, i kinesiske butikker eller i de store supermarkeder. |
Morgenmad til 2 personer |
||
Grapefrugt Det er dejligt at starte dagen med frisk frugt. Servér fx 1/2 grape pr. person. Skær hinderne løs med en kniv, så er frugten lettere at spise. |
Blandet grød 1/2 dl knækket, langtidsristet spelt Kom kornprodukterne i en gryde og tilsæt 4 dl vand. Gør det evt. om aftenen. Produkterne har godt af at blive udblødt, og så er grøden lynhurtig at lave om morgenen. Har du ikke lyst til at investere i de forskellige kornprodukter, så vælg 4 dl havregryn i stedet. |
Yoghurt med frisk frugt2 dl yoghurt, evt. sojayoghurt Kom yoghurten i to skåle og drys flagerne på. Hæld evt. lidt ahornsirup på og fordel frugten i de to skåle. Drys med græskarkerner. |
Morgensmoothie 3 dadler Hak dadlerne og blend dem med mælken. Tilsæt den frosne frugt og hvedekimen og blend til det er ensartet. Hæld smoothien i to glas og drys evt. med kanel. |
Frokost til 4 personer |
||
![]() |
Stærk og syrlig thaisuppe
2 shiitakesvampe (kan erstattes af 80 g friske champignon) Bræk svampene i små stykker (fjern stokkene). Snit løg og hvidløg. Fjern de yderste blade fra citrongræsset og skær resten i mindre stykker. Kom det hele i en gryde sammen med bouillonen, carrypastaen, limebladene og ingefæren. Kog suppen under låg 5-6 minutter. Smag til med salt og citronsaft samt evt. et nip sukker. Tip
|
Kokos/avocado ceviche dressing: 50 g frisk kokos Rør dressingen sammen og smag til med salt. Skær kokosstykkerne i smalle strimler og lad dem ligge i dressingen en time eller to (eller natten over). Skær avocadokødet i smalle strimler og hæld kokosnød og dressing over. Tilsæt koriander og kokosmælk og smag til. Smagen skal være stærk/syrlig. Servér cevichen portionsvis med lidt hakket koriander, se fotoet under tofulommer. Tip |
Sød chilisovs
|
![]() |
Vietnamesiske forårsruller
laves med ”omslag” af tynde risplader (købes i orientalske butikker eller store supermarkeder). I modsætning til kinesiske forårsruller skal de vietnamesiske ikke frituresteges. 1 æg Pisk ægget med et par spsk vand og et drys salt. Steg en tynd omelet af den. Tip |
Sesamdip 1 spsk tahin (sesampasta) Rør tahinen blød med vand. Kom ganske lidt i ad gangen. Tilsæt sesamfrø, chili og presset hvidløg. Smag til med citronsaft og tamari. |
Thailandsk sur/sødt dip 1/2 dl riseddike Bring eddiken i kog med sukkeret og lad det afkøle. Tilsæt evt. lidt vand og smag til med salt og sukker. Kom gulerod og agurk i og lad gerne eddiken stå nogle timer eller natten over. Rør korianderen i lige før serveringen. |
Tofulommer med sushiris 1 dl sushiris Kog risene efter anvisningen på pakken. Opløs sukkeret i eddiken og vend den i de varme ris. Risene skal ikke være for fugtige, de skal blot klæbe sammen. Tip |
Små majspandekager med marinerede jordskokker majspandekager: marinerede jordskokker: Tilbered grøntsagerne, før du steger pandekagerne: hæld kogende vand på tangen, så det dækker. Lad det stå en halv times tid. |
Middag til 4 personer |
||
![]() |
Orientalsk gazpacho Lad dig ikke afskrække af ingredienslisten. Suppen er nem at lave, og du vil helt sikkert høste ros for den! 1/2 kg tomater (evt. fra glas eller dåse) Skær tomater, agurk og peberfrugt i små tern. Fjern kerner og frøstol fra peberfrugten. |
![]() |
Kåldolmere med gedeost
1 lille hvidkål Læg kålhovedet i kogende vand og tag forsigtigt ca. 16 blade af efterhånden, som de kan løsnes (hvis du bruger spidskål, går det lidt nemmere). |
![]() |
Grillet selleri med svampe er dejlig gæstemad, som kan forberedes i god tid, før gæsterne kommer. 25 g tørrede svampe, gerne Karl Johan Læg de tørrede svampe i blød en times tid. Sovs |
Marineret tofu med svitset kål 300 g marineret tofu 1/2 dl sesamfrø 300 g broccoli 300 g blomkål 200 g gulerødder 100 g løg 4 fed hvidløg olivenolie 2 tsk knust spidskommen 2 tsk gurkemeje Skær tofuen i stave og læg dem på en bageplade. Pensl med lidt olie og læg tofuen under grillen, indtil stykkerne er let gyldne. Vend dem, pensl med olie igen og drys med sesamfrø. Grill stykkerne gyldne også på denne side. Del broccoli og blomkål i små buketter. Skær stokkene i små tern. Skær gulerødderne i små stave. Hak løg og hvidløg. Varm 4 spsk olie op i en stor pande eller i wokken og kom grøntsagerne i. Drys med spidskommen og gurkemeje. Svits grøntsagerne ved god varme 4-5 minutter. Vend tofuen i grøntsagerne og servér retten med løskogte ris. |
|